• Mobiltelefoner – historia

  Old cell phone

  Mobiltelefoner – historia

  Har du sett i gamla filmer hur stora de första mobiltelefonerna var? Idag skulle vi kanske knappt ens kalla dem mobila, med tanke på att man dessutom var tvungen att bära med sig en rejäl väska i början. Faktum är att de första mobila telefonerna var installerade i bilar, men när batterierna blev något mindre kunde man bära med sig dem.

  Sverige – en ledande nation

  När Svenska Televerket drev på utvecklingen av Nordisk Mobil Telefoni, NMT, var Östen Mäkitalo från den lilla orten Övertorneå av stor betydelse. Det var han och Sveriges teleindustri som kom att driva att 11 länder i EU samarbetade omkring GSM. Det blev en global framgångssaga. Det var under 1980-talet som mobiltelefonerna verkligen började användas av privatpersoner – att kunna koppla upp sig på det vanliga telefonnätet samtidigt som man var i rörelse var revolutionerande. Innan det hade mobil kommunikation använts framför allt av ambulans, polis och brandkår, och då i form av mobil radio.

  SMS – från nödlösning till tonårskultur till vardag

  1992 skickades det första SMS:et, och det var en idé som hade spånats fram tio år tidigare av den finländska ingenjören Matti Makkonen och två av hans kollegor, över några öl och en pizza. Då var tanken att SMS, Short Message Service, skulle kunna fungera som en nödlösning för till exempel affärsmän när det inte gick att kommunicera på något annat vis. När tekniken väl var ett faktum anammades dock SMS snabbt av tonåringar som kommunicerade flitigt på detta sätt. Enligt Statistiska centralbyrån skickades det fler SMS på 22 minuter i Sverige än det skickades telegram under hela år 1914. Telegram var tidigare en lösning när man snabbt ville få fram ett viktigt meddelande eller till exempel en födelsedagshälsning.

  Vill du veta mer om statistik när det gäller kommunikation i Sverige är ett tips att kika in på Statistiska centralbyråns hemsida.

  Leave a Reply

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *