Apputveckling – arbeta med att bygga appar
Jag tror alla kan känna igen sig i att sitta med vännerna och någon plötsligt säger; ”jag har kommit på världens bästa idé till en app”. App-utvecklarna har blivit den nya tidens uppfinnar-Jocke, de som har kommit på de där sakerna som vi andra en dag inte alls kan förstå hur vi någonsin klarade oss utan. De allra flesta app-idéerna stannar förstås vid att vara just idéer, och det ska vi nog vara tacksamma för. Den som har råd kanske anställer någon till att bygga sin idé utan att först ha tagit reda på om det var fler än hen själv som tyckte att den var så fantastisk. Och så finns det de som både har idén och kunskapen till att realisera den. Vi kallar dem ”kodare” eller ”app-utvecklare”, de som bemästrar det eller de kodspråk som krävs för att bygga en app. Men med tiden kommer vi allt närmare möjligheten att bygga appar utan att kunna koda.
Alla appar måste inte byggas från noll
Om man inte orkar koda kan man ändå bygga appar med någon av de nya verktyg som finns på marknaden. Du kommer antagligen inte kunna bygga en app som är unik och gör att du tjänar massor med pengar på den, men det finns andra användningsområden. Till exempel den som bara behöver en app för ”husbehov”, till exempel ett litet evenemang eller ett enmansföretag. För dem finns t.ex. AppSpotr som är ett enkelt drag-and-drop-verktyg för den som vill plocka ihop en smidig app utan avancerade funktioner, och sedan publicera den på Apple App Store och Google Play. För den mer avancerad användaren finns så kallade low-code-verktyg där du faktiskt behöver koda en del, men inte börja på noll. Outsystems, Appian, Mendix, Salesforce App Cloud Platform och Kony Visualizer är några av dessa. De har olika för- och nackdelar, och det är viktigt att man har helt klart för sig vilka behov man har och vilken typ av produkt man vill kunna skapa med verktyget. Men oavsett om du arbetar med appar i stor eller liten skala så finns det många möjligheter
Appar är big business – för ett fåtal
App-företagen började blomstra när smartphones blev standard. Alla ville prova lyckan med att bli den mest populära appen, och därmed tjäna massor av pengar. Idag finns fortfarande många enskilda apputvecklare, medan många app-företag integrerats i kreativa byråer som även gör webb, video, design och liknande. På så sätt kan företagskunderna få en helhetsleverantör av digitalt material. Dock ploppar det fortfarande upp nya spännande app-företag, framför allt inom spelsektorn, vilket gör att många som tidigare jobbat med teknik plötsligt blir ny som chef på en så kallad startup. Där uppstår ofta många utmaningar, eftersom det är stor skillnad på att jobba med det man gillar att göra, och att leda andra personer i ett sådant arbete. Men en bra grund är alltid att ha ett starkt team i botten, människor som kompletterar varandra i både kompetens och personlighet. Många av de mest framgångsrika apparna har utvecklats av företag som gått ifrån att vara två-tre personer till flera hundra.