• Jobba som ringsignalskompositör

  Musik och ljudproduktion är en stor industri i Sverige och vi har rönt anmärkningsvärda framgångar internationellt. Många som försörjer sig på att skapa ljud gör det inom områden som kanske inte är det första man tänker på när man börjar fundera på en karriär inom komposition och produktion av ljud. Ringsignaler är ett sådant område. Ringsignaler omsätts snabbt idag och det finns en ständig efterfrågan på nya som inte så många hört. I den här texten ska vi titta lite närmre på vad det kan innebära att ha ringsignalskompositör som yrkestitel.

  Ett tekniskt och kreativt arbete

  Att komponera En egen ringsignal behöver inte vara så svårt med en smartphone och en enkel ljudapp. De mest populära ringsignalerna är dock för det mesta komponerade av proffs som har det som sin huvudsakliga uppgift. Telefonernas ljud är högupplöst idag och det ger stor frihet för den gör signaler. Man kan likna det vid att göra en låt, det är bara det att den är kortare och helst ska vara omedelbart catchy och tilltalande. Ofta vill man att den ska locka fram ett skratt eller åtminstone ett leende hos dem som hör dem. Ringsignaler kan dels vara skapade från scratch men också samplingar eller bearbetningar av befintliga ljud som inte är copyrightskyddade. Även om man bara samplar fågelkvitter och har som ringsignal så handlar det om del arbete att få ljudet i rätt format för ringsignaler och mobiltelefoner. En del av arbetet med att ta fram nya signaler handlar om att förutse vad marknaden kommer att efterfråga och ligga ett steg före. Stora aktörer i branschen kan köpa rättigheter till berömda repliker i aktuella filmer och göra om dem till ringsignaler.

  Ringsignaler är en viktig del av ljudmiljön

  Med dagens telefoner kan vi använda oss av många olika ringsignaler beroende på vem som ringer och på vad för situation vi befinner oss i. Om vi är rädda för att somna medan vi väntar på ett viktigt samtal behövs till exempel en genomskärande signal på hög volym. Egenhändigt utvalda signaler är på ett ganska påtagligt sätt något som vi kommunicerar om oss själva och alltså inte bara praktiska. Många gånger har vänskap uppstått när någon känt igen en melodislinga från en obskyr kultfilm ljuda från en främlings telefon. Ringsignaler kan också vara irriterande om de är väldigt påstridiga och används i miljöer där många föredrar tystnad. Att arbeta yrkesmässigt med ringsignaler handlar om att veta vad som passar och vilka ljud och melodier som på ett effektivt sätt kommunicerar en viss typ av budskap eller känsla. Många som arbetar med ringsignaler gör även reklamjinglar och andra korta men viktiga ljud som blivit en del av de flestas vardag.

   

  Leave a Reply

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *